Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/012.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Pachnąca sałata grzybowa na Wigilię - potrawy świąteczne 2017/2018

Zimowa sałatka grzybowa

Na Święta Bożego Narodzenia przygotowujemy wiele smakołyków – w końcu w naszej kulturze przyjęło się świętować w gronie najbliższych przy suto zastawionym stole. Oprócz przepysznych ciast i ciasteczek, barszczu z krokietami, pierogów czy śledzika, na bożonarodzeniowym stole pojawiają się też aromatyczne pieczenie, szynki i kiełbasy, a do nich niezastąpionym dodatkiem są sałatki. Sałatki na święta można przygotować na mnóstwo sposobów, na przykład z wykorzystaniem grzybów.

Jak zrobić świąteczna sałatkę z grzybami? Potrzebne nam do tego będą 2 słoiki grzybów marynowanych, 1 słoik sosu tatarskiego, 1 słoik ogórków konserwowych, puszka kukurydzy, puszka groszku konserwowego, 6 jajek, 2 marchewki, śmietana i majonez wedle uznania oraz sól i pieprz.

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, następnie obieramy je z łupin i odstawiamy do ostudzenia. Marchewkę oczyszczamy, obieramy ze skórki i również gotujemy do miękkości, gdy ostygnie, kroimy ją w kostkę, podobnie jak jajka i ogórki. Grzybki odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę, następnie wraz z jajkami, marchewką i ogórkami wrzucamy do miski. Dodajemy również odcedzona na sitku kukurydzę i groszek konserwowy. Z połowy słoika sosu tatarskiego, łyżki śmietany, 2 łyżek majonezu i połowy łyżeczki musztardy przygotowujemy sos do sałatki. Dodajemy go do reszty składników mieszając i doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Smaczna jest również sałatka z marynowanych pieczarek. Aby ja przygotować potrzebujemy 5 jajek, 1 słoika marynowanych pieczarek, pęczka zielonej cebulki ze szczypiorkiem, 1puszki kukurydzy, 1 małego opakowania jogurtu oraz 2 łyżeczek majonezu. Jajka ugotujemy na twardo, obieramy z łupin i kroimy w kostkę, podobnie jak pieczarki odsączone z zalewy. Szczypiorek siekamy, wrzucamy do salaterki z jajkami i grzybkami, dodajemy odcedzoną kukurydzę, jogurt oraz majonez. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodając sól i pieprz według uznania.

Jako dodatek do mięs na Boże Narodzenie sprawdzą się także zimowe sałatki grzybowe ze słoików. O ich przygotowaniu warto pomyśleć jeszcze jesienią, przygotowanie jest bowiem bardzo proste. Potrzebujemy do tego 2 kg obgotowanych grzybów leśnych, na przykład opieniek, 1 kg cebuli, 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 szklanki oleju, pół szklanki octu 10%, a także 4 łyżek cukru, 1 łyżki soli, ziela angielskiego oraz liści laurowych.

Cebulę kroimy w kostkę lub piórka i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju. Dodajemy cukier, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe i dusimy przez chwilę, po czym dodajemy ocet, przecier pomidorowy i obgotowane grzyby. Całość dusimy przez około 10 minut, po czym jeszcze gorącą sałatkę przekładamy do czystych słoiczków. Napełnione słoiki trzeba od razu zakręcić i odwrócić do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia. Następnie słoiki należy jeszcze zapasteryzować.